Koronavirus

Prymula: Pokračovat v lockdownu nemá smysl. Sputnik už za měsíc nebudeme potřebovat

Pokračovat v tvrdých restrikcích, jako je lockdown, není úplně smysluplné. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj je potřeba, aby se řádně zanalyzovalo, které prostředí je aktuálně pro šíření koronaviru nejrizikovější.

„Pokračovat v nějakém poměrně silném procesu opatření podobným lockdownu není úplně smysluplné, protože pokud mezitýdně klesáme o nějakých 10 procent, je jasné, že by celá ta doba trvala několik týdnů i měsíců,“ řekl Prymula v pořadu Nový den na dotaz divačky k pokračování tvrdých restrikcí.

I přes klesající čísla epidemiolog uvedl, že na nějaké rozvolnění opatření to nyní skutečně není. „Jsme za kulminujícím bodem aktuální vlny, ale určitě nemůžeme říct, že se nic nemůže vrátit,“ dodal exministr zdravotnictví v pořadu Nový den.

Za měsíc už čínské a ruské vakcíny nebudou potřeba

Prymula také připomněl, že jediná cesta ke konci pandemie je proočkování populace. Už nějaký čas hovoří například ve prospěch ruské vakcíny Sputnik V, která však nemá souhlas od Evropské lékové agentury (EMA) k užití na půdě Evropské unie. Za dodání zmiňované vakcíny do Česka se u ruského prezidenta Vladimira Putina přimlouvá i česká hlava státu Miloš Zeman, u kterého Prymula nyní působí jako poradce.

 

Roman Prymula v pořadu Nový den

Roman Prymula v pořadu Nový den
Zdroj: CNN Prima NEWS

 

Epidemiolog však dodal, že ruská vakcína je potřeba právě teď. „Jestli ten proces bude trvat měsíc, tak už je potřebovat nebudeme,“ řekl Prymula s tím, že za měsíc by do Česka měly v dostatečném množství dorazit objednané vakcíny, které již EMA schválila a kterými se v Česku už nějaký čas očkuje. Rovněž dodal, že polemiku o dodání ruských či čínských vakcín do Česka považuje „v řadě aspektů za politickou záležitost“.

Jisté rozvolnění opatření lze podle Prymuly očekávat určitě v létě. „Ale nesmíme se opájet tím, že se v srpnu budeme koupat ve vakcínách, když teď jsme na poušti,“ dodal jedním dechem epidemiolog.

Řeč přišla i na britsko-švédskou vakcínu AstraZeneca, na kterou padlo podezření, že může způsobovat závažné zdravotní problémy, jako je tvorba krevních sraženin. Některé evropské země kvůli tomu očkování touto látkou dokonce pozastavily. Podle Prymuly však není důvod k obavám. „Frekvence nežádoucích věcí byla extrémně nízká,“ řekl epidemiolog s tím, že lidé, kterým se po očkování AstraZenecou vytvořily krevní sraženiny, pro ně spíše mohli mít genetické predispozice.

 

Zdroj: Prima CNN

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button