Koronavirus

Pivo na zahrádce si dáte už za týden, schválila vláda. Jaké budou podmínky?

Zahrádky se otevřou už 17. května, schválila v pondělí vláda. Na Twitteru o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podmínkou budou čtyři lidé u stolu a negativní test na covid. Havlíček ale stále trvá na podmínce, že musí být incidence 75 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden.

„Zahrádky restaurací otevírají od 17. května v režimu max. čtyři hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR nebo POC testů, příp. samotestů, nebo prodělal onemocnění COVID-19,“ uvedl na Twitteru ministr  Havlíček.

I tak je podle něj důležité, aby byla zachovaná nízká týdenní incidence. Mluvil o tom ve vyjádření pro CNN Prima NEWS ve středu krátce po poledni.

„V pondělí zasedal výbor pro zdraví, kde jsou zástupci jak vlády, tak zástupci skupiny MeSES, ministerstva zdravotnictví, hlavní hygienička, kraj a tak dále a předběžně je domluveno, že pokud incidence bude tak, jak byla podmínka, tedy na úrovni 75 na 100 tisíc obyvatel, zahrádky otevřou příští týden,“ řekl CNN Prima NEWS Havlíček.

Ten zároveň popsal, jak bude obnovení jednoho z nejzasaženějších odvětví pandemií koronaviru vypadat. „Bylo by to podobné jako třeba v kadeřnictví, tedy že by byl člověk testován třeba v práci. Čili tím nejjednodušším způsobem. A samozřejmě by hrálo roli i očkování jako všude. Kdo se prokazuje testem, má alternativu očkování nebo tím, že prokáže, že prodělal covid,“ vyjmenoval ministr.

Podrobnosti, jak velké budou rozestupy mezi stoly, zda a jakým způsobem budou povinné respirátory nebo jestli bude omezená otevírací doba, podle Havlíčka vláda oznámí v pondělí nebo v úterý.

Jak by vstup na restaurační zahrádky mohl vypadat?

Havlíček otevření zahrádek přirovnává k podmínkám ve službách, jako je kadeřnictví. Pro vstup tam lidé musí mít splněnou jednu z těchto podmínek:

  •  negativní PCR test, který není starší než sedm dnů,
  •  negativní antigenní test, který není starší než 72 hodin,
  •  dvě dávky vakcíny proti koronaviru, přičemž od aplikace poslední dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Člověk musí disponovat certifikátem o provedeném očkování,
  •  člověk prodělal laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19 a od prvního pozitivního antigenního nebo PCR testu neuplynulo více než 90 dní,
  •  potvrzení od zaměstnavatele, že člověk absolvoval nejdéle před 72 hodinami samotest s negativním výsledkem,
  •  doloží čestné prohlášení (případně čestné prohlášení jeho zákonného zástupce), že ve škole absolvoval nejdéle před 72 hodinami samotest s negativním výsledkem,
  •  podstoupí preventivní antigenní samotest při vstupu do provozovny s negativním výsledkem.

Ve službách ale platí i další podmínky.

  •  Mezi místy, kde jsou zákazníkům poskytovány služby (například křesla v holičství a kadeřnictví), je vzdálenost alespoň 2 metry,
  •  provozovatel vede evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření. Evidence musí zahrnovat jméno a příjmení, kontaktní údaj (nejlépe telefonní číslo), čas poskytnutí služby (od kdy, do kdy) a informace, který zaměstnanec poskytoval služby tomuto zákazníkovi. Tuto evidenci má uchovávat po dobu 30 dnů ode dne poskytnutí služby.

Ministři už dříve diskutovali o tom, že na pivo by si lidé mohli dojít jen pod podmínkou, že se zapíší do registru. „Plánujeme podobné opatření jako v Německu, že se lidé po příchodu do restaurace zapíší. Výrazně to usnadní trasování,“ uvažoval koncem září tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Že by se takový registr měl zavádět ale i tentokrát, Havlíček nepotvrdil.

pokračování článku u autora: cnn.iprima.cz Pivo na zahrádce si dáte už za týden, schválila vláda. Jaké budou podmínky?

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button